Armenië



Algemene landen informatie
Oppervlak 29.800 km²      ongeveer 3,4 miljoen inwoners    Taal: Armeens en een groot aantal locale talen
Telefoon toegangsnummer 00374    Munteenheid:  Armeense Dram    BTW niet terugvorderbaar   
 Toegestaan alcohol percentage 0,5%  als u een voertuig bestuurd  

Geschiedenis:
Armenië ligt in het uiterste zuiden van de Kaukasus-regio, grenzend aan Turkije en Iran. Aan de noordelijke grens van Armenië ligt een enclave van Azerbeidzjan: Nachitsjevan. Armenië is de kleinste onafhankelijke staat in de Kaukasus, met een oppervlakte van 29.800 km². Daarmee is het iets kleiner dan Nederland.
Het aantal inwoners is 3.444.400 met de hoofdstad Jerevan. De belangrijkste taal is het Armeens. De samenstelling van de huidige bevolking bestaat uit 97% Armeniërs, 1,5% Russen en 1,5% Koerden.

Een oude beschaving, een groot Rijk. De geschiedenis van de Armeniërs gaat terug tot circa 700 voor Christus, toen Indo-Europese bevolkingsgroepen zich vermengden met de bewoners van het gebied ten zuiden van de Kaukasus. In 190 voor Christus werd Armenië met steun van de Romeinen onafhankelijk en breidde zijn grondgebied snel uit. In de eerste eeuw voor Christus was het Armeense rijk een van de machtigste rijken in Azië. Onder koning Tigranes II (95-56 v.Chr.) reikte het van de Kaspische Zee tot aan de Middellandse Zee. Armenië omvatte toen gebieden doe nu tot Turkije, Syrië, Libanon, Irak, Iran, Azerbeidzjan en Georgië behoren. De kerstening die in de loop van de tweede en de derde eeuw in het Romeinse Rijk plaatsvond bereikte ook Armenië. In 301 werd het christendom zelfs de officiële religie in het onafhankelijke Armenië. Armenië wordt daarom als de oudste christelijke staat ter wereld beschouwd.

Een chaotisch begin
Armenië had in de eerste jaren na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1991 te kampen met grootschalige corruptie en anarchie in het politieke bestel. Verkiezingen gingen gepaard met verdenkingen van fraude. De politieke elite maakte zich in deze periode schuldig aan corruptie en wanbeleid. Zij was zelfs verantwoordelijk voor een serie moordaanslagen op politici en prominente journalisten. Het parlement werkte zeer traag en tot 1994 was een belangrijk deel van de wetgeving uit de sovjetperiode nog niet vervangen. Bovendien was Armenië sinds 1988 verwikkeld in een oorlog met Azerbeidzjan om de Armeense enclave Nagorno-Karabach. In deze chaotische situatie won de georganiseerde misdaad aan invloed, steeg het aantal kleine misdaden sterk en nam de corruptie alleen maar toe. 
Vanaf 1994 verbeterde de politieke en economische situatie. De misdaadcijfers liepen terug en waren zelfs de laagste in de Kaukasus. Bovendien begon het bestuur langzaam aan efficiënter te werken en nam de corruptie bij politici en politie opmerkelijk af. 
De parlementsverkiezingen die in 1999 werden gehouden verliepen zonder noemenswaardige onregelmatigheden. Ook de beëindiging van de oorlog met Azerbeidzjan om de enclave Nagorno-Karabach bracht de Armeense samenleving in rustig vaarwater. In 1994 werd er een staakt-het-vuren afgekondigd. Armeense troepen bleven weliswaar nog westelijke delen van Azerbeidzjan bezetten en er vonden nog steeds hier en daar gewelddadigheden plaats. Van een oorlog was echter geen sprake meer. In januari 2001 trad Armenië toe tot de Raad van Europa. Robert Kocharian, president van Armenië sinds 9 april 1998.

Er leven veel meer Armeniërs op de wereld dan alleen in Armenië zelf. iet alleen in Nagorno-Karabach, maar ook in andere delen van de Kaukasus en in Turkije wonen grote groepen Armeniërs. Bovendien wonen er grote gemeenschappen Armeniërs in andere delen van de wereld, zodat er van een Armeense diaspora gesproken kan worden.
Er wordt geschat dat ongeveer 60% van de in totaal acht miljoen Armeniërs buiten het land zelf woont. Armeense gemeenschappen zijn vooral te vinden in Rusland, de Verenigde Staten, Georgië, Turkije, Frankrijk, Iran, Libanon, Syrië, Argentinië en Canada. Bekende personen van Armeense afkomst zijn bijvoorbeeld de Amerikaanse tennisser Andre Agassi, de Franse chansonnier Charles Aznavour en de Amerikaanse zangeres Cher.

De meest republieken werden met een grote economische terugval geconfronteerd na het uitvallen van de Sovjet-Unie. In Armenië begon dat proces al een paar jaar eerder. Dit was onder andere het gevolg van een economische blokkade die de Azerbeidzjanen in 1989 naar aanleiding van de oorlog om Nagorno-Karabach opwierpen. Daarbij werd ook de invoer van gas en olie onmogelijk gemaakt. Het energietekort dat hierdoor ontstond was voor Armenië bijzonder rampzalig, omdat er in 1988 een verwoestende aardbeving had plaatsgevonden. Bij die aardbeving waren zowel de belangrijkste waterkrachtcentrale als de enige kerncentrale van Armenië, in Medzamor, getroffen. Armenië produceerde in 1990 slechts 1% van de eigen energiebehoefte en moest de rest importeren, vooral uit Rusland (50%).

Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie had rampzalige economische gevolgen voor de voormalige sovjetrepublieken. Met het verdwijnen van de communistische infrastructuur van de uitgebreide sociale voorzieningen en door een tekort aan financiële middelen verdween ook de sociale zekerheid. Een groot deel van het budget van Armenië ging op aan hulp voor de slachtoffers van de aardbeving van 1988. Opvallend is het enorme aantal daklozen als gevolg van deze ramp (een kwart van de bevolking van 1991). Door de economische crises en het afbreken van de handelsrelaties met andere republieken moesten veel fabrieken sluiten, werden mensen ontslagen en steeg het aantal werklozen tot meer dan 20%. Geschat werd dat in 1993 90% van de bevolking onder de armoedegrens leefde.

Hoewel Armenië aanvankelijk een van de zwaarste economische terugslagen meemaakte, is het het eerste land in de Kaukasus waar de economie in de tweede helft van de jaren negentig opmerkelijk verbeterde. Dit is ten eerste het gevolg van de Armeense diaspora. Vanwege sterke Armeense belangenorganisaties in het Westen, vooral in de Verenigde Staten en Canada, ontvangt Armenië de meeste financiële hulp en leningen van het IMF en de Wereldbank in de Kaukasus. Er is ook sprake van grote investeringen in bedrijven in Armenië van Armeniërs die in het Westen leven. Ten tweede is Armenië, waar veel Russische troepen zijn gestationeerd, een politieke en militaire protégé van Rusland. Dit vormt de basis voor economische samenwerkingsverdragen met en financiële hulp uit Rusland (in 1994 ontving Armenië 25% van de Russische hulp aan alle voormalige sovjetrepublieken). het resultaat van deze ontwikkelingen is een groei van het Bruto Nationaal Product en een toename in de industriële productie. De inflatie kwam onder controle en er ontstond een stabilisatie van de consumptieprijzen. De economie laat jaarlijks groeicijfers zien van rond de 6%.

 

Echmiadzin.
Het Sevan meer in Armenië        /   De kathedraal van Echmiadzin

VIDOTRANS-HTG vervoert 2 tot 3 maal per maand voor de van oorsprong Zwitserse hulporganisatie Diaconia hulpgoederen per container naar Yerevan in Armenië.
M.b.v. de locale medewerkers van Diaconia die op een kundige manier de hulpgoederen via de douane in Yerevan inklaren is een goede aankomst van de goederen altijd gegarandeerd.
Veel informatie over de projecten in Armenië en het “dorp van hoop” bij Yerevan vindt u op www.diaconia.com


Yerevan met op de achtergrond de berg Ararat

  
Opslagplaats voor aardappelen en het uitdelen van aardappelen

Import en douane regels voor hulpgoederen
Wat kan absoluut NIET !!:

1.         Geen vlees en vleeshoudende producten
2.         Geen
zuivel en melkhoudende producten
3.         Geen vis en vishoudende producten
4.         Geen
voeding waarbij bij de houdbaarheid een vraagteken kan worden gezet, bijv. 03-08 kan niet meer  vervoerd worden in augustus 2003. In het algemeen kan gesteld worden dat voeding nog minstens 6 maanden na import houdbaar moet zijn.
5.         Geen
2de hands koelkasten/vrieskisten dit i.v.m. de zeer strenge wetten op het vervoer en de uitvoer van afvalstoffen in samenhang met de CFK regels in Nederland en de Europese unie.

Wat kan maar met importlicentie van het ministerie van landbouw:

Aardappelen (consumptie en poot), Rijst, Zaaigoed en melkpoeder mits voorzien van een NAK kwaliteitscertificaat en een Phyto Sanitair certificaat en een rassenlijst met resistentieverklaringen van de PD – Planten Ziekten kundige dienst uit Nederland.

 

Verder kan bijna alles zonder problemen worden ingevoerd onder de volgende hoofdvoorwaarde:

Het criterium is dat de goederen onder geen enkele voorwaarde gebruikt mogen worden voor commerciële projecten of anderszins tot winst of verrijking mogen lijden

 

Uw ontvanger moet zelf de inklaring verzorgen:
Een service zoals Fundatia Martha in Roemenië is in Armenië niet mogelijk maar uw ontvanger moet zelf de inklaring verzorgen, u moet er rekening mee houden dat uw ontvanger zelf importvergunningen zorgt:
Het complete set documenten moet van te voren naar uw ontvanger gefaxt worden, zij kunnen dan reeds van te voren veel douane formaliteiten regelen.
Verder regelen zij bij aankomst de volgende zaken:
1.         Bij een locale douane expediteur wordt de inklaring verzorgt.
2.         Bij de locale douane wordt de inklaring afgehandeld.

Heeft u belangstelling voor een transport of wilt u andere informatie ?

Vul voor een vrijblijvende offerte  ons Informatieformulier in!

 

Wij hopen dat we met een transport van uw hulpgoederen op een positieve manier een bijdrage kunnen leveren aan uw hulpverlening in Armenië