Wit-Rusland

Algemene landen informatie
Oppervlak 207.586 km≤      ongeveer 10,4 miljoen inwoners    Taal: Wit-Russisch
Telefoon toegangsnummer 00375  Pech onderweg: Politie 02 Ambulance 03  Brandweer 01        
Munteenheid  Wit-Russische Roebel                                BTW niet terugvorderbaar   
 Toegestaan alcohol percentage 0,0%  als u een voertuig bestuurd.  


 

 VIDOTRANS-HTG  vervoerd voor een aantal organisaties geregeld  deelladingen naar Wit-Rusland, veel van deze transporten gebeuren in samenwerking met de Wit-Russische charitatieve organisatie "Kindness" in Minsk maar ook voor de Nederlandse organisatie Kom Over En Help en  Blythswood Care uit Schotland rijden we geregeld naar Wit Rusland.

 Door het combineren van ladingen lukt het ons altijd om een oplegger vol te krijgen. Door deze combinaties van ladingen blijven de transportkosten voor u acceptabel, ook als het gaat om kleinere ladingen of in sommige gevallen enkele pakketten.

Veel van onze transporten naar Wit-Rusland zijn bestemd voor kindertehuizen en dorpen welke nog steeds last hebben van de naweeŽn van de "Tsjernobylramp". Met name kinderen zijn het slachtoffer van deze ramp. Naar nu blijkt behoren kinderen in de leeftijd van 10-13 jaar tot de verhoogde risicogroep en komen bij hun de verschillende vormen van schildklierkanker veel vaker voor dan voor de ramp.

Prof. E.Demidchik, Komsomolskaya Pravda:
"In de 12 jaar voor de Tsjernobylramp waren er 8 geregistreerde gevallen van schildklierkanker in  Wit- Rusland, in de 12 jaar na de Tsjernobylramp zijn er 547 kinderen en 120 tieners geopereerd aan de diverse vormen van schildklierkanker."

Import en douane regels voor hulpgoederen
Wat kan absoluut NIET !!:

1.         Geen vlees en vleeshoudende producten
2.         Geen
zuivel en melkhoudende producten
3.         Geen vis en vishoudende producten
4.         Geen
voeding waarbij bij de houdbaarheid een vraagteken kan worden gezet, bijv. 03-08 kan niet meer  vervoerd worden in augustus 2003. In het algemeen kan gesteld worden dat voeding nog minstens 6 maanden na import houdbaar moet zijn.
5.         Geen
2de hands koelkasten/vrieskisten dit i.v.m. de zeer strenge wetten op het vervoer en de uitvoer van afvalstoffen in samenhang met de CFK regels in Nederland en de Europese unie.

Wat kan maar met importlicentie van het ministerie van landbouw:

Aardappelen (consumptie en poot), Rijst, Zaaigoed en melkpoeder mits voorzien van een NAK kwaliteitscertificaat en een Phyto Sanitair certificaat en een rassenlijst met resistentieverklaringen van de PD Ė Planten Ziekten kundige dienst uit Nederland.

 

Verder kan bijna alles zonder problemen worden ingevoerd onder de volgende hoofdvoorwaarde:

Het criterium is dat de goederen onder geen enkele voorwaarde gebruikt mogen worden voor commerciŽle projecten of anderszins tot winst of verrijking mogen lijden

Uw ontvanger moet zelf de inklaring verzorgen:
Een service zoals Fundatia Martha in RoemeniŽ is in Wit Rusland douane technisch niet mogelijk maar uw ontvanger moet zelf de inklaring verzorgen, u moet er rekening mee houden dat uw ontvanger voor de volgende documenten en importvergunningen zorgt:
1.         Accept de donatie en eventuele invitatie
2.         Code fiscal
3.         Inschrijving in de locale douane computer
4.         Een actuele vergunning van de het ministerie van hulpverlening, tegenwoordig voor ieder transport apart aanvragen.
5.         Bij een locale douane expediteur zelf de inklaring verzorgen.
8.         Bij de locale douane zelf de inklaring afhandelen.
9.         Zelf alle kosten betalen van de expediteur, inklaring en douane.

Om voor een import vergunning in aanmerking te komen moeten alle documenten minimaal 2 weken voor vertrek naar de Wit Russische ontvanger worden gefaxt, van de gefaxte laadlijst mag later niet meer worden afgeweken.
Denk erom dat de vergunning voor het inklaren in bezit van uw ontvanger is, zonder vergunning kunnen de goederen niet worden ingeklaard.

Denk er ook om dat voor een West Europese chauffeur een visum nodig is, dit visum is gratis mits u beschikt over een brief van het ministerie van hulpverlening in Minsk.

Heeft u belangstelling voor een transport of wilt u andere informatie ?

Vul voor een vrijblijvende offerte ons Informatieformulier in!

Wij hopen dat we met een transport van uw hulpgoederen naar Wit-Rusland op een positieve manier een bijdrage kunnen leveren aan uw hulpverlening in Wit-Rusland.

Nederlandse ambassade in Wit Rusland
Wit Rusland ressorteert onder de Nederlandse ambassade in Warchau
Ulitsa Chocimska nr. 6,  00-791 Warschau, internet: www.nlembassy.pl,  e-mail: nlgovwar@ikp.pl
tel: 0048-2-28492351, fax: 0048-2-28488345

Ambassade voor Wit-Rusland in Nederland
Anna Paulownastraat  34,  2518BE Den Haag,  e-mail: geen
tel: 070-3631566 fax: 070-3640555

Ministerie van transport
Lenin Ulitsa nr. 17, 220030 Minsk, e-mail: geen
tel: 00375-172-375172,fax: 00375-172-328391