Verwoestende Aardbeving

 

Rusland, Duitsland, Nederland en zelfs de Verenigde Staten die toch op niet zo'n goede voet staan met het Iraanse regime: iedereen wil Iran helpen bij de zoektocht naar de vele duizenden slachtoffers van de zware aardbeving in en rond de zuidoostelijke stad Bam. In Iran zelf was de nationale hulpverlening kort na de beving al snel op gang. Iraniërs weten wel wat ze moeten doen met dit soort dramatische gebeurtenissen, want hun land is al vele malen getroffen door een aardbeving.
Veel inwoners van de stad Bam, in het zuidoosten van Iran, hebben de nacht na de beving buiten doorgebracht, simpelweg omdat hun huizen waren weggevaagd. De omstandigheden waren niet al te best: de temperatuur lag rond het vriespunt en er was geen water of elektriciteit. Intussen gingen reddingswerkers stug door met de zoektocht naar slachtoffers onder het puin.

Krachtige aardbeving
iran_mapDe aardbeving met een kracht van 6.3 op de schaal van Richter (volgens Amerikaanse metingen zelfs 6.7) verraste vrijdagochtend de inwoners van Bam in hun slaap. De beving duurde slechts 10 tot 15 seconden, maar toch werd een groot deel van de stad met de grond gelijkgemaakt. Veel gebouwen waren opgetrokken uit modder en stenen en overleefden de klap niet. Bam, waar zo'n 80 duizend mensen wonen, is een toeristentrekpleister vanwege een tweeduizend jaar oude citadel die op Unesco-lijst van werelderfgoederen stond. De citadel is nu volledig verwoest. Net als twee ziekenhuizen, waardoor de duizenden gewonden naar andere plaatsen moeten worden overgebracht.

Gevoelig voor aardschokken
Het is zeker niet de eerste keer dat Iran getroffen is door een zware aardbeving. In 1990 vielen 35 duizend doden bij een beving in de gebieden Gilan en Zanjan. En de afgelopen dertig jaar zijn er meer dan tien dodelijke aardbevingen geweest. Volgens seismologen is Iran zo gevoelig voor aardschokken door de druk van de Afrikaanse en Arabische platen die naar het zuidoosten bewegen. De regio rond Bam staat bovendien nog eens bekend als een extra risicogebied.

 

 

 
de Citadel van BAM voor de aardbeving
  

Iran-kenner Johan ter Haar van de Universiteit Leiden kent de regio rond Bam. Een van de redenen waarom deze beving zoveel slachtoffers heeft geëist is volgens Ter Haar de manier waarop de huizen zijn gebouwd. In Bam stonden veel oude gebouwen. Pas de laatste twintig jaar wordt er bij de bouw van huizen rekening meegehouden of ze ook de klappen van aardbevingen kunnen opvangen. Ook het tijdstip van de beving speelde een rol: veel mensen lagen nog te slapen.
Hulp:
Intussen is de internationale hulpverlening op gang gekomen. Veel landen hebben reddingsteams met speurhonden naar het getroffen gebied gestuurd. Ook Nederland zendt een team met speurhonden naar Iran. De dieren zullen zoeken naar overlevenden die nog bekneld zitten onder de brokstukken van ingestorte gebouwen. Israël dat al jarenlang op gespannen voet leeft met Iran, had ook hulp aangeboden. Maar dat ging Teheran toch te ver, dus Israëlische reddingswerkers zijn niet welkom.

De eerste 2000 doden zijn al geteld    Thema van de Dag: Nasleep aardbeving in Iran