Algemene landen informatie
Oppervlak 1648.000 km²      ongeveer 68,2 miljoen inwoners    Taal: Farsi, Perzisch, Turks, Koerdisch,
Turkmeens en sommige lokale talen. Telefoon toegangsnummer 0098      
 

Geschiedenis van Iran in vogelvlucht van 1925 tot heden:
De geschiedenis van het moderne Iran begon in 1925, toen Reza Pahlavi zichzelf uitriep tot de Shah (koning) van Perzië. Onder zijn krachtige bewind werd de modernisering van het land voortvarend ter hand genomen. Toen bleek dat de Shah pro-Duitse sympathieën aan de dag legde, werd hij in 1941 vervangen door zijn zoon, Muhammad Reza Pahlavi. De nieuwe Shah werd een trouwe bondgenoot van het Westen en de VS.
Muhammad Reza Shah voerde vanaf de jaren zestig een sterk persoonlijk bewind, dat werd gekenmerkt door een reeks politieke, economische en sociale hervormingen. Het succes van deze hervormingen bleef echter voor brede lagen van de bevolking beperkt.
Het toenemend verzet tegen het bewind van Muhammad Reza Shah leidde begin 1979 tot diens val en vertrek. De macht kwam na een korte overgangsperiode in handen van de Islamitische geestelijke Ayatollah Khomeini, die kort daarop de Islamitische Republiek Iran uitriep.
Onder leiding van Khomeini werd een sterk isolationistisch bewind gevoerd en werden de Verenigde Staten en Israël uitgeroepen tot staatsvijanden. Van 1980 tot 1989 verkeerde Iran in een hevige oorlog met buurland Irak. Deze oorlog, die vele slachtoffers eiste, greep diep in op de Iraanse samenleving en economie.
Na de dood van Ayatollah Khomeini in 1990 is Iran geleidelijk een andere koers gaan varen en zoekt het land thans internationale erkenning. De huidige president Khatami, die met grote meerderheid (77% van de stemmen) op democratische wijze in juni 2001 voor een tweede termijn van 4 jaar is herkozen, zet zich in voor een tolerantere samenleving, rechtszekerheid voor allen en de opbouw van een civiele maatschappij.

Veel statistische informatie over Iran vindt u op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

 

HULPTRANSPORTEN NAAR IRAN

    
de Citadel van BAM voor de aardbeving
  

Iran-kenner Johan ter Haar van de Universiteit Leiden kent de regio rond Bam. Een van de redenen waarom deze beving zoveel slachtoffers heeft geëist is volgens Ter Haar de manier waarop de huizen zijn gebouwd. In Bam stonden veel oude gebouwen. Pas de laatste twintig jaar wordt er bij de bouw van huizen rekening meegehouden of ze ook de klappen van aardbevingen kunnen opvangen. Ook het tijdstip van de beving speelde een rol: veel mensen lagen nog te slapen.
Hulp:
Intussen is de internationale hulpverlening op gang gekomen. Veel landen hebben reddingsteams met speurhonden naar het getroffen gebied gestuurd. Ook Nederland zendt een team met speurhonden naar Iran. De dieren zullen zoeken naar overlevenden die nog bekneld zitten onder de brokstukken van ingestorte gebouwen. Israël dat al jarenlang op gespannen voet leeft met Iran, had ook hulp aangeboden. Maar dat ging Teheran toch te ver, dus Israëlische reddingswerkers zijn niet welkom.

De eerste 2000 doden zijn al geteld    Thema van de Dag: Nasleep aardbeving in Iran

 

HULPTRANSPORTEN NAAR IRAN

Wilt u een hulptransport naar het door de aardbeving getroffen gebied organiseren neem dan contact met ons op.
Door middel van onze satelliet volgbare en goed uitgeruste vrachtwagens verliezen we uw lading geen moment uit beeld.
Voor meer informatie belt u met Gerard van den Berg, tel: 0521-536100

Veel statistische informatie over Iran vindt u op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Wij hopen dat we met een transport van uw hulpgoederen op een positieve manier een bijdrage kunnen leveren aan uw hulpverlening in Iran.

 
Voorop de trekkers het transitbord en de opleggers zijn voorzien van een tekst in Farsi (Perzisch):
”Hulpgoederen als gift uit Nederland voor de aardbeving slachtoffers in Iran”