Russische federatie

Algemene landen informatie
Oppervlak 17.075.400 km²          Ongeveer 148 miljoen inwoners         Taal: Russisch
Telefoon toegangsnummer 007  Pech onderweg: Politie 02  Ambulance 03  Brandweer 01       
Munteenheid  Russische Roebel                BTW niet terugvorderbaar  
 Toegestaan alcohol percentage 0%  als u een voertuig bestuurd

VIDOTRANS-HTG vervoerde tot voor kort regelmatig volle vrachten en soms ook deelladingen naar de Russische-federatie. Onlangs is er nog een grote hoeveelheid ziekenhuismateriaal vervoerd voor de gemeente Leeuwarden naar de stad Orjol.  

 


Verkoop aan de kant van de weg.

Ook vervoerden we voor de provincie Drenthe in samenwerking met de stichting Demma operatieapparatuur naar Mytisci (bij Moskou).
Guus de Groot van stichting Demma:
Dankzij de kennis van douane procedures, taal en documenten was de operatieapparatuur douane vrij binnen een dag, dezelfde week kon een moeilijke oogoperatie dankzij deze apparatuur gewoon doorgaan.

Andere bestemmingen in Rusland zijn o.a. Syktyvkar (in de republiek Komi), Volgograd, Petrozavodsk en natuurlijk Sint Petersburg en Moskou maar elke andere denkbare bestemming behoort tot de mogelijkheden.

Aziatisch Rusland

VIDOTRANS-HTG heeft een aantal malen hulpgoederen gebracht naar Aziatisch Rusland tot ruim 2000 km achter Moskou, het gaat hier om fruittransporten naar de kinderen van Majak in de zuidelijke Oeral ten noorden van Chelyabinsk.


 Het kerncomplex Majak is het onbekende zusje van Tsjernobyl, net iets minder explosief van karakter, maar wel geniepiger en wreder bedreigt Majak een half miljoen Russen.

 

Amanovo 1
vissers aan de oever van de rieveir de Tjetsja


In 1949 ging in het zuiden van de Oeral (op 70 km afstand van Chelyabinsk) één van Ruslands grootste plutoniumfabrieken voor kernwapens van start, Majak is een enorm complex van 90 vierkante kilometer, omgeven door een verboden gebied van 250 vierkante kilometer waarin de strengste veiligheidsmaatregelen gelden.

In die eerste jaren loost Majak (vuurtoren in het Russisch) enorme hoeveelheden radioactief vloeibaar afval in het riviertje de Tetsja dat stroomt via de Ob naar de Noordelijke IJszee. Inwoners van tientallen dorpen langs deze rivier gebruiken het water voor hun akkers, om te drinken en in te zwemmen.          

 

Muslimovo 3  kampanier Greenpeace
de rivier de Tjetsja           Green peace medewerker met een Geigerteller


In 1957 ontplofte een opslagplaats voor hoog radioactief kernafval op het fabrieksterrein, eenderde van de radioactiviteit die in 1986 bij Tsjernobyl vrij kwam wordt de lucht in geslingerd. Naar schatting 4000 fabriekswerkers en militairen worden na de ramp dodelijk ziek. Bij nog eens 10.000 medewerkers ontstaat in de 40 jaar erna kanker. 10.000 dorpsbewoners uit de nabije omgeving worden geëvacueerd. Een gebied  ter grootte van driekwart van Nederland raakte ernstig radioactief vervuild.

 

Onkológia 4  Muslimovo 1

help !!

Het ongeluk werd gevolgd door tientallen kleinere incidenten, het laatste in 1993, de vijf oude reactoren zijn nu gesloten maar voor de opwerking van plutonium zijn er 3 nieuwe gebouwd.

Een nucleaire tijdbom is echter het Karatsjameer dat na lozingen op de rivier de Tetsja als opslagplaats werd gebruikt. Radioactieve stofwolken van de verdroogde oevers hebben in 1967 opnieuw een groot gebied besmet, sindsdien wordt het waterniveau kunstmatig hoog gehouden. Echter via het grondwater wordt het drinkwater van de stad Chelyabinsk (1 miljoen inwoners) bedreigd.

 

radiácia okolo Majaku
satelliet foto van het Karatsji meer, de rode vlek is nucleaire verontreiniging


Het Karatsjameer staat bekend als de smerigste plek op aarde, iemand die aan de oevers bij het lozingspunt staat ontvangt binnen een uur een acuut dodelijke dosis.

obete radiácie

horror of realiteit


Heeft u belangstelling voor een transport of wilt u andere informatie ?


Vul voor een vrijblijvende offerte  ons Informatieformulier in!

Wij hopen dat we met een transport van uw hulpgoederen op een positieve manier een bijdrage kunnen leveren aan uw hulpverlening.

 

 

Door enorme beperkingen op de invoer van 2de hands goederen is het invoeren van hulpgoederen in Rusland op dit moment praktisch niet mogelijk, als hier verandering in komt houden wij u via deze site op de hoogte.

 

Nederlandse ambassade in Rusland
Kalashny Peruelok 6,  RUS-103009 Moskou,  internet: www.netherlands.ru  e-mail:  nederl@dol.ru
tel: 007-95-7972900, fax: 007-95-2031167

Russische ambassade in Nederland
A. Bickerweg 2,  2517 JP Den Haag,  internet: www.netherlands.mid.ru
tel: 070-3451300, fax: 070-3617960

Ministerie van verkeer
Sadovo-Samotechnaja nr. 10,  RUS-101433 Moskou
tel: 007-95-2001485